عفونت گوش در کودکان و نوزادان؛ علائم و روشهای درمان
عفونت گوش میانی یا اوتیت مدیا
عفونت گوش میانی یا اوتیت مدیا، یک عفونت شایع در کودکان است که اغلب بعد از ابتلا به سرماخوردگی رخ میدهد. در ابتدا مایعی در قسمت گوش میانی و پشت پردهی صماخ تشکیل میشود که در ادامه ممکن است عفونی شده و به پرده صماخ فشار وارد کند و در نهایت منجر به تورم و بروز علائم بیماری شود.
در برخی از کودکان ممکن است مقداری از مایع برای هفتهها و یا حتی ماهها بعد از برطرف شدن درد و عفونت در گوش باقی بماند. این مایع میتواند منجر به از دست دادن شنوایی شود که معمولاً خفیف و موقتی خواهد بود و درکودکان بزرگتر شایعتر است.
علائم عفونت گوش در نوزادان و کودکان
اگر کودکتان علائم زیر را داراست حتما به پزشک مراجعه نمائید.
- تب
- گوش درد و بهانهگیری کودک (کودک معمولاً دردش را با دست زدن به گوش نشان میدهد)
- فعالیت و جنبوجوش کمتر کودک نسبت به حالت عادی
- کاهش اشتها
- اسهال و استفراغ
پیشگیری از عفونت گوش میانی
- از ابتلا به سرماخوردگی پیشگیری کنید. به کودکان خود آموزش دهید مرتب دستان خود را بشویند و از ظروف مشترک برای خوردن و آشامیدن بپرهیزند.
- در معرض دود سیگار قرار نگیرید.
- به فرزندتان شیر مادر بدهید. در صورت امکان تا ۶ ماهگی به فرزندتان شیر مادر بدهید چرا که شیر مادر حاوی مقادیری مناسب از آنتیبادی است که میتواند از ابتلا به عفونتها جلوگیری کند.
- واکسنهای توصیه شده توسط پزشک را برای فرزندتان تزریق کنید. واکسنهایی مانند واکسنهای آنفولانزای فصلی و پنوموکوک ممکن است به پیشگیری از عفونت گوش میانی کمک کنند.
درمان عفونت گوش میانی
- معمولاً در مواردیکه ویروسها عامل ابتلا به اوتیت مدیا باشند، آنتیبیوتیک تجویز نمیشود و مصرف این داروها بیشتر به عفونتهای باکتریایی محدود میشود. بعلاوه، عفونت گوش در بسیاری از کودکان، بدون مصرف آنتیبیوتیک نیز برطرف خواهد شد.
- پزشکان معمولاً جهت درمان عفونت گوش در کودکان و تجویز داروی آنتیبیوتیک به فاکتورهایی نظیر سن، حال عمومی، وجود علائمی مانند تب، درد و سوابق قبلی کودک توجه میکنند.
در صورت تجویز آنتیبیوتیک برای کودکتان، آن را طی دوره درمان بهطور کامل و طبق زمانبندی اعلام شده توسط پزشک در ساعت مقرر مصرف نمائید.